30.06.2014

Viikonloppu vietettiin Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen loistavasti järjestetetyllä kesäleirillä Lappajärvellä. Mukavan yhdessäolon lisäksi tarjolla oli koulutusta vepessä, tokossa ja nomessa. Omat koirat pääsivät tutustumaan vepeen Malla ja Risto Elorannan ohjauksessa, ja nomessa kouluttajana oli Miia Valkama. Hienosti järjestetty viikonloppu, kiitos järjestäjille :) Kuvia viikonlopusta löytyy yhdistyksen facebook-sivuilta. 

Weekend was spent at Lappajärvi in summer camp arranged by Lakeuden Noutajakoirayhdistys. Warm thanks for everypne!
15.06.2014

Eilen Ansa ja Lili starttasivat Lappajärvellä nomekokeissa. Kokeen tuomari oli Vesa Hietikko. Koe alkoi maa-alueen haulla, sieltä piti löytää yksi riista. Maa-alueella oli kaksi varista ja kani. Tämän jälkeen siirryttiin rantaan ja katsottiin kakkosmarkkeeraus niemekkeeseen. Sitten siirryttiin takaisin hakuun, hausta sai ottaa vapaaseen tahtiin sekä vesi- että maa-alueelta riistaa. Vesialueella oli kaksi lokkia. Lopuksi oli vielä vesiohjaus, lokki oli samassa niemen nokassa mihin oli tullut ensimmäinen kakkosmarkkeerauksista.

Ansa teki hyvää hakua, mutta unohti ensimmäisen heiton kakkosmarkkeerauksesta. Tästä johtuen myös ohjaus oli raskas, mutta riista saatiin kuitenkin talteen. Ansan tulos ALO3. Lili haki kaikki riistat, mutta raskaan ohjauksen vuoksi tulos ALO2.

In hunting test at Lappajärvi Ansa got 3rd prize and Lili got 2nd plaze in novice class. Judge was Vesa Hietikko.
30.05.2014

Eilen helatorstaina Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys järjesti WT-kokeen Korpilahdella. Koiristamme vain Ansa oli ilmoitettu avoimeen luokkaan. Kokeen tuomareina olivat Pauliina Ahola, Reima Ronkainen ja Anu Mikkola.

Ensimmäiset kaksi rastia tuomaroi Pauliina. Ensimmäinen tehtävä oli yhdistetty markkeeraus- ja ohjaustehtävä. Lähetyspaikka oli hiekkatörmän päällä. Ammuttiin kaksi laukausta; ensimmäinen ohjaukselle ja toinen markkeeraukselle. Markkeeraus tuli alas pellolle kummun taakse. Kun markkeeraus oli haettu pois, lähetettiin koira pienellä kulmalla markkeerauslinjalta oikealle ohjaukseen. Ansa teki erittäin hyvän markkeerauksen, ja ohjausdamikin saatiin talteen pienen vääntämisen jälkeen. Toinen rasti oli linjamarkkeeraus. Kauempi dami heitettiin ojan taakse matalaan taimikkoon ja lähempi koiraa kohti leveän ojan taakse pellolle. Pellolla kasvoi jo korkeaa heinää, mikä haittasi markkeeraamista; samoin leveän ojan ylitys sotki koirien ajatuksia. Ansa sai ohjaajan avustuksella lähemmän damin, mutta valitettavasti kauempi jäi löytymättä. 

Kolmannen rastin tuomaroi Reima. Tehtävä oli walk-up parityönä, jonka aikana tuli vesi- ja maamarkkeeraukset molemmille koirille. Ansa oli pareista suuremmalla numerolla, joten pari pääsi suorittamaan ensin vesimarkkeerauksen Ansan hakiessa muistiin jääneen maamarkkeerauksen; sitten paikkoja vaihdettiin. Ansa seurasi hyvin, mutta maamarkkeeraukselle joutui ohjaamaan raskaasti. Vesimarkkeeraus meni hyvin. Viimeinen rasti oli Anun ohjaustehtävä.  Lähetyspaikka oli pellolla, ja koira piti ohjata ojan yli metsään ylärinteeseen. Matka ei ollut pitkä; pellolla piti edetä ehkä noin 25 metriä ja metsässä noin 15 metriä. Vaikeutena tehtävässä oli alokasluokan hajut; pellon ja metsän rajalla olevassa ojassa oli ollut lähialuehaku ja tämä häiritsi Ansaa erittäin paljon. Raskaan ohjaamisen jälkeen dami saatiin kuitenkin talteen. 

Pisteet Ansalle 12+0+10+5 = 27 ja AVO0.

At working test in Korpilahti Ansa did not get result from open class. Judges were Pauliina Ahola, Reima Ronkainen and Anu Mikkola.
26.05.2014

Helteinen nome-viikonloppu vietettiin Närpiössä nauttien Merenkurkun Noutajien täysihoidosta. Lili ja Ansa starttasivat lauantaina alokasluokassa ja sunnuntaipäivän talkoilimme avoimessa luokassa. 

Lauantain koe oli helppo, mutta tuomari kiinnitti huomiota suoritusten lisäksi myös koiran passikäyttäytymiseen, seuraamiseen sekä riistan käsittelyyn. Kun saavuttiin koepaikalle, koira kytkettiin irti ja seuruutettiin rantaan. Koe alkoi ykkösmarkkeerauksella avoveteen kallioiden eteen, tämän jälkeen lyhyt seuruutus ja toinen ykkösmarkkeeraus; lokki heitettiin vastarannalta koirakkoa kohti avoveteen. Sitten siirryttiin takaisin ensimmäiselle markkeerauspaikalle ja tehtin vesiohjaus; lokki oli paikalla, josta ensimmäinen markkeeraus oli heitetty. Sitten siirryttiin hakuun, siellä oli kolme varista, fasaani ja kaksi lokkia. Kokeen tuomari oli Veli-Erkki Haataja. 

Lili oli hieman rauhaton ja seuraaminen väljää, ja lisäksi pudotti fasaanin ja yhden variksen. Ilman näitä virheitä olisi päässyt jäljelle, tulokseksi siis ALO2. Ansa teki taas hyvät koesuoritukset, vaikka meinasi hyytyä haun loppuvaiheessa. Jäljelle päästiin, mutta kani jäi taas metsään, tulos kuitenkin hienosti ALO2. 

Ansa and Lili got 2nd prize in novice class in hunting test at Närpiö. Judge was Veli-Erkki Haataja.
20.05.2014

Viime sunnuntaina järjestettiin Vimpelissä alokasluokan nomekoe, ja olimme ilmoittaneet koko lauman kokeeseen. Kokeen tuomarina oli Tuija Hukkanen. 

Koe alkoi ykkösmarkkeerauksella metsään, riistana varis. Tämän jälkeen lyhyt seuruutus ja sitten oli ohjaus samaan paikkaan, varis ohjausriistana. Sitten lähetettiin koira hakuun, ja koiran palauttaessa riistaa siirryttiin rantaan. Ranta oli todella märkää lettoa. Seuraavaksi oli kakkosmarkkeeraus; ensimmäinen heitoista (varis) tuli metsän laitaan, toinen heitto (lokki) tuli veneestä veteen. Lokkia hakiessa koiran piti juosta letolla noin 30m ja uida noin 5 metriä. Sitten koira lähetettiin taas hakuun, haun edetessä ohjaaja sai liikkua eteenpäin letolla ja lopuksi metsän puolelle. Haussa letolla oli kolme lokkia ja metsässä kaksi varista ja kani. 

Helteisestä kelistä ja raskaasta hakumaastosta huolimatta koirat jaksoivat tehdä töitä. Lili suoritti oman koesuorituksensa todella hyvin, ja olisi päässyt jäljelle jos ei olisi pudottanut yhtä varista ja kahta lokkia ohjaajan jalkoihin. Myös Ansa teki parhaan koesuorituksensa koskaan ja pääsi jäljelle, mutta valitettavasti pupu jäi löytymättä. Ronja oli kokeen alussa levoton ja karkasi kaksi kertaa paukkuunkin, mutta suoritti hyvät markkeeraus- ja ohjaustehtävät. Hakua tehdessään Ronja haistoi kanin ja hakuinto lopahti siihen. Hausta tuli yksi lokki, mutta sitten Ronja meni kanille, jota ei kuitenkaan suostunut noutamaan. 

Joka tapauksessa hieno nome-kauden avaus: tuliaisina kaksi ALO2 tulosta :) Tästä on mukava jatkaa kautta eteenpäin.

On Sunday all our dogs started their hunting test season from Vimpeli. And what a great start: both Lili and Ansa got 2nd prize in novice class! Ronja did not get result. Judge was Tuija Hukkanen.
02.05.2014

Eilinen vapunpäivä vietettiin kuinkas muutenkaan kuin WT-kokeiden merkeissä, tällä kertaa Korpilahdella, starttivuorossa taas Lili ja Ansa. Kokeen tuomareina olivat Heikki Nevalainen, Matti Tenhunen ja Bruno Julien Ranskasta.

Alokasluokan koe alkoi Matin markkeeraus- ja ohjaustehtävällä pellolla. Koiralle tehtiin ykkösmarkkeeraus kummun taakse ja sen noudettuaan samaan paikkaan oli ohjaus. Lili suoritti markkeerauksen helposti, mutta ohjaukselle lähetystä häiritsi heittäjä erittäin paljon. Viimein kun Lilin sai keskittymään oikeaan suuntaan, dami löytyi helposti. Toinen rasti Matin ohjaustehtävä. Lähetys oli pellolla ja ohjaus oli metsään. Koiran piti edetä pellolla parikymmentä metriä ja metsässä ehkä vain kymmenen. Lili meni linjaa hyvin, liiankin hyvin, koska paahtoi damin yli. Lili kuitenkin kuunteli pilliä sen verran että dami saatiin talteen. Kolmas rasti oli Heikin lähialuehakurasti. Kaksi damia oli piilotettu suuren risukasan alla ja ohjaaja sai liikkua eteenpäin koiran tehdessä töitä. Lili oli levoton, mutta molemmat damit löytyivät. Neljäs rasti oli Brunon tuomaroima ykkösmarkkeeraus veteen; tämän Lili suoritti empimättä, mutta palauttaessa ravisti ja pudotti damin.

Avoimen luokan koe alkoi Heikin markkeeraustehtävällä. Koira piti jättää istumaan ohjaajan ja tuomarin siirtyessä parinkymmenen metrin päähän koiran taakse. Koira katsoi kakkosmarkkeerauksen, ja ensimmäisen palautettuaan seuruutus koiran lähtöpaikalle ja siitä sai lähettää toiselle markkeeraukselle. Markkeeraukset näkyivät ohjaajalle puitten takaa todella huonosti. Ansa teki hyvät markkeeraukset, mutta valitettavasti pudotti ensin tuomansa damin. Toinen rasti oli myös Heikin tuomaroima. Suureen risukasaan, noin 30m pitkään ja 5m korkeaan, oli piilotettu kaksi damia noin puolentoista metrin korkeuteen. Ansaa painoivat samalle alueelle tehdyt markkeeraukset, mutta kuunteli ohjausta sen verran että sai toisen damin talteen, toinen jäi löytymättä vaikka koira teki töitä oikealla alueella. Koska koirat toisensa jälkeen epäonnistuivat tehtävässä tuulen suunnan muuttuessa, tuomari päätti keskeyttää rastin. Tehtävä muutettiin niin että lähialuehaku tehtiin pienessä metsäpuskassa, sieltä piti noutaa kaksi damia. Ansaa painoi taas markkeerauspaikan hajut, mutta molemmat damit saatiin alueelta talteen. Kolmas rasti oli Brunon tuomaroima kakkosmarkkeeraus. Lähetyspaikka oli metsässä ja ensimmäinen markkeeraus tuli varvikkoon, jossa kasvoi suopursua. Jälkimmäinen heitto tuli joen yli vastarannalle. Ansa näki molemmat heitot hyvin, ja lähti reippaasti noutoon, mutta mietti mistä menee veteen ja meinasi karata toiselle markkeeraukselle. Koira kuitenkin pysähtyi pilliin ja käskyn kuultuaan meni rivakasti veteen ja löysi damin helposti. Myös toinen dami saatiin talteen. Viimeinen rasti oli Matin ohjaustehtävä. Lähetyspaikka oli pellolla kummun päällä, ja koira tuli ohjata pellon yli metsänlaitaan, matkaa oli noin 150m. Ennakko-odotuksista huolimatta Ansa rullasi alamäkeen melkein perille asti, mutta ohjautui vasemmalle. Ansa kuunteli kuitenkin pilliä ja saatiin damille helpohkosti. 

Pisteet Lilille 7+9+9+0=25 ja ALO0 ja Ansalle 4+8+14+9=35 ja AVO0.

Yesterday was spent at WT test in Korpilahti. Both Lili and Ansa were participated, but they did not get any result. Judges were Heikki Nevalainen, Matti Tenhunen and Bruno Julien from France.
28.04.2014

Taas yksiä WT-startteja viisaampia! Viikonloppuna sekä Lili että Ansa starttasivat Seinäjoella WT-kokeissa molempina päivinä. Kokeen tuomareina olivat Tomi Sarkkinen ja Pekka Uusimäki. 

Lauantaina alokasluokan rastit 1 ja 2 tuomaroi Tomi ja rastit 3 ja 4 Pekka. Ensimmäinen rasti oli yksilösuorituksena tehty walk-up, jonka aikana tuli kaksi ykkösmarkkeerausta. Ensimmäinen tuli pellolle koirakon eteen, se otettiin pois, seuraaminen jatkui ja toinen markkeeraus tuli leveän ojan taakse. Lilin seuraaminen oli huonoa, mutta molemmat damit tuli talteen, vaikka jälkimmäisen löytämiseen piti tehdä töitä. Toinen rasti oli lähialuehaku. Lähetyspaikka oli peltorummun edessä, jonka molemmille puolille ojaan oli piilotettu yhdet damit. Ensimmäinen dami piti hakea oikealta puolelta, sitten liikuttiin rummun päälle ja haettiin dami vasemmalta puolelta. Tehtävään toi haastetta se, että lähetysmatka oli olematon eli damit olivat todella lähellä. Lili ei ensin meinannut osata mennä tarpeeksi syvälle ojan pohjalle, mutta sitten molemmat damit kuitenkin löytyivät. Kolmosrasti oli ykkösmarkkeeraus veteen, tämä meni hienosti muuten, mutta Lili pudotti damin palauttaessaan sitä. Viimeinen rasti oli motivoitu ohjaus; koirakko katsoi kun toimitsijat kävelivät ja ampuivat heinämättääseen ja kun toimitsijat olivat poistuneet, koiran sai lähettää linjalle. Tämä rasti meni Lililtä hyvin.

Avoin luokka seurasi alokasta, eli rastit 1 ja 2 olivat Tomilla ja loput Pekalla; myös tehtävät olivat samanlaisia. Ensimmäinen rasti oli walk-up, mikä tehtiin parityönä. Walk-upin aikana tuli kaksi markkeerausta; ensimmäinen heitettiin koirakkojen oikealle puolelle leveän ojan taakse, sitten ampuja liikkui koirakkojen edessä ja toinen markkeeraus tuli koirakkojen vasemmalle puolelle pellolle metsän laitaan. Pienemmällä numerolla oleva koira haki ensimmäisen markkeerauksen ja suuremmalla numerolla oleva toisen markkeerauksen. Sitten paikkoja vaihdettiin ja walk-up toistettiin niin että molemmille tuli kaksi noutoa. Ansa ei keskittynyt tehtävään ollenkaan: seuraaminen oli todella huonoa ja molemmat damit jäi saamatta. Toinen rasti oli lähialuehaku, lähetyspaikka oli sama kuin alokkaassa, mutta kauempana. Rummun molemmille puolille ojaan oli piilotettu yhdet damit. Molemmat piti noutaa, mutta ohjaajan piti kertoa kumman damin koira hakee ensin. Ansaa vetivät rummun yli ojan taakse alokasluokkalaisten hajut, mutta viimein se meni ojaan ja toi damin; toisen damin koira toi helposti. Kolmosrasti oli ykkösmarkkeeraus joen törmän vastapenkkaan. Törmä oli jyrkkä molemmin puolin eikä koiraa enää nähnyt kun sen lähetti noutoon. Tuomari antoi kuitenkin luvan mennä penkalle ohjaamaan koiran lähdettyä noutoon. Ilmeisesti Ansa ei nähnyt markkeerausta ollenkaan, se jäi vain lähtöpenkalle sahaamaan eikä sitä saanut puskettua vesialueen yli millään. Viimeinen rasti oli ohjaus vinosti joen yli. Ohjaus motivoitiin kuitenkin hyvin; vastarannalla toimitsijat ampuivat heinikkoon piilotetun damin kohdalla ja odotettiin toimitsijoiden siirtymistä. Hetken aikaa Ansa sahasi lähtörannalla, mutta meni kuitenkin reippaasti veteen, jaksoi kuunnella ohjausta loppuun asti ja dami saatiin talteen. 

Päivän pisteet Lilille 10+7+0+16=33 ja ALO0 ja Ansalle 0+8+0+8=16 ja AVO0. 

Lauantaina oli valtakunnallinen noutajapäivä, johon myös Lakeuden Noutajakoirayhdistys osallistui. Paikalle kerääntyi mukavasti väkeä, ja Ronjakin pääsi osallistumaan näyttelynäytökseen.

Sunnuntaina alokasluokan rastit 1 ja 2 tuomaroi Pekka ja loput Tomi. Aamun ensimmäinen tehtävä oli ykkösmarkkeeraus metsään pitkään heinikkoon. Lähetyspaikka oli pellolla. Lili suoritti tämän helposti. Toinen rasti oli walk-up hakkuuaukealla, seuraamisen aikana tuli kaksi ykkösmarkkeerausta taimikkoon. Lilin seuraaminen oli taas huonoa, mutta molemmat damit saatiin talteen. Kolmas rasti oli ohjaus. Koirakko kuunteli kuusen takana laukauksen ja dami tuli hakea hakkuuaukealta muutaman männyn alta, matka oli vain noin parikymmentä metriä. Valitettavasti muut hajut veivät Liliä mennessään ja dami jäi saamatta. Viimeinen tehtävä oli ykkösmarkkeeraus ja draivi, tämäkin tehtiin hakkuuaukealla. Lähetyspaikka oli hakkuuaukean puolella. Ensin tuli ykkösmarkkeeraus hakkuuaukealle, joka otettiin pois ja sitten katsottiin eri suunnassa oleva draivi. Lili teki hyvän markkeerauksen, katsoi draivin tarkkaavaisesti, ja dami tuli sieltäkin talteen.

Avoin luokka seurasi taas alokasta. Ensimmäinen rasti oli sama kuin alokkaassa; lähetyspaikka hieman kauempana, ja nyt tehtiin kakkosmarkkeeraus. Ansa löysi jälkimmäiseksi heitetyn damin helposti, mutta toiselle joutui ohjaamaan, sekin kuitenkin löytyi. Toinen rasti oli parityönä tehty walk-up, jossa tuli ykkösmarkkeeraukset molemmille koirille koirakoiden eteen ristiin; sitten paikkoja vaihdettiin. Aukealla oli hankala itsekin kävellä ja Ansan seuraaminen oli huonoa. Ensimmäisen markkeerauksen Ansa löysi melko helposti, mutta sitten meinasi karata parin lähtiessä noutoon. Tässä vaiheessä ohjaajalta lipsahti 'EI!' johon tuomari vastasi heti että voit kytkeä koiran. Kolmas rasti oli sama ohjaus kuin alokkaassa, matka oli vain pidempi. Ansa ajautui ampujien taakse ja oli hetken näkymättömissä. Koiran tullessa näkyviin sen sai helposti damille. Viimeinen tehtävä oli draivi ja siihen yhdistetty ykkösmarkkeeraus. Ensin katsottiin metsänlaidassa tapahtuva draivi, ja sen loputtua tuli laukaus ja ykkösmarkkeeraus linjaan draividamin kanssa. Tarkoituksena oli ensin ottaa markkeeraus, ja sitten hajupaikan yli draiville. Ansa seurasi draivin rauhallisesti, mutta juoksi markkeerauksen yli, eikä koira enää jaksanut ottaa ohjausta vastaan yhtään, eli molemmat damit jäivät saamatta. 

Päivän pisteet Lilille 18+8+0+12=36 ja ALO0 ja Ansalle 11+0+13+0=24 ja AVO0. Kuvia kokeista ja noutajapäivästä löytyy Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen facebook-sivuilta.

Lili and Ansa were at WT test on Seinäjoki on both days. Dogs didn't got any results. Judges were Tomi Sarkkinen and Pekka Uusimäki. Pictures from the weekend is found on facebook pages of Lakeuden Noutajakoirayhdistys.
21.04.2014

Eilispäivä vietettiin Lapuan Tiistenjoella Pohjanmaa Cup:issa, olimme ilmoittaneet kaikki koiramme mukaan: Ronja ja Lili alokkaaseen ja Ansa avoimeen luokkaan. Pohjanmaa Cup on epävirallinen joukkue-WT, jossa ratkotaan Pohjanmaan mestaruus Lakeuden Noutajien ja Merenkurkun Noutajien kesken. Ensimmäinen osakilpailu oli siis eilen ja toista osakilpailua isännöi Merenkurkun Noutajat syksyllä koekauden päätteeksi. Kokeessa on virallisen kokeen koeluokat ja säännöt. Tällä kertaa tuomarin tehtäviä hoitivat Veikko Hankkila ja Charlotta Koskela. 

Alokasluokan koe alkoi Charlotan rasteilta 3 ja 4. Ensimmäinen tehtävä oli ykkösmarkkeeraus keskellä peltoa olevaan heinätuppaaseen. Sekä Ronja että Lili suorittivat tämän helposti. Kaikki koirat suorittivat tämän, ja palasivat sitten tekemään seuraavan tehtävän samaan paikkaan. Tämä tehtävä alkoi lyhyellä seuraamisella, ja sen jälkeen oli ohjaus samaan heinätuppaaseen. Ronja ja Lili tekivät tämänkin helposti, mutta Lili pudotti damin palauttaessa. Veikon rastit olivat markkeeraus ja lähialuehaku. Markkeeraus oli lyhyt, mutta monelle vaikeuksia tuotti ison ojan ylitys, ja se että dami ei ollut heti ojan takana, vaan piti edetä vielä jonkin matkaa eteenpäin. Ronjalle ja Lilille tämä ei tuottanut ongelmia. Sitten oli lyhyt seuraaminen, ja koiran tuli hakea kaksi damia lähialueelta. Damit oli piilotettu ojan penkalle heinien alle. Ronja suoritti tämän loistavasti, mutta Lili piti lähettää alueelle useasti, koska se ei osannut kaivaa dameja heinien alta.

Kaikki avoimen luokan tehtävät tehtiin parityönä ja tehtävät olivat samat kuin alokkaassa: Veikolla markkeeraus ja lähialuehaku ja Charlotalla markkeeraus ja ohjaus. Avoimen luokan ensimmäinen tehtävä oli Veikon markkeerausrasti. Damin putoamispaikka oli sama kuin alokkaassa, mutta lähetyspaikkaa oli siirretty kauemmas. Markkeeraus näytti helpolle, mutta Ansa joutui tekemään aikalailla töitä löytääkseen damin. Kun Ansa oli palauttanut, pari lähti tekemään aluehakua, ja tämän jälkeen paikat vaihdettiin. Pari teki markkeerauksen ja Ansa aluehakuun. Ansa meni helpohkosti alueelle, mutta ei pysynyt siellä niin kauan että olisi löytänyt damin; tämä rasti nollaksi. Sain luvan käydä näyttämässä alueen ja tämän jälkeen Ansa löysi damin helposti. Tämän jälkeen molemmat koirat kävivät vielä vuorotellen hakemassa damit alueelta. Charlotan rastilla katsottiin ensin linjakakkonen, ja pienemmällä numerolla oleva koira suoritti ohjauksen. Ohjaus oli samaan heinätuppaaseen kuin alokkaassa, mutta lähetyspaikka oli viereisellä pellolla. Tämän jälkeen pari haki muistiin jääneet markkeeraukset ja sitten paikkoja vaihdettiin. Markkeeraukset tulivat eri pellolle kuin missä ohjaus oli, nämä olivat noin 45 asteen kulmassa. Ohjauksen lähetyspaikka oli ojan reunassa. Ansa suoritti ohjauksen melkoisen pillikonsertin jälkeen, ja markkeerauksillekin piti auttaa, mutta molemmilta rasteilta kaikki damit talteen, vaikka aluksi tehtävät näyttivät todella haastaville!

Kaikkien koirien suorituksiin sai olla tyytyväinen ja yllätykseksemme Ronja pääsi finaaliin! Finaali oli taimikkoon heitetty ykkösmarkkeeraus; dami putosi harmittavasti kuusen alle, ja Ronja joutui tekemään vähän töitä saadakseen damin. Lopulliset pisteet: Ronja 17+20+14+16+F13 = 80 pistettä ja ALO1, Lili 18+8+20+10 = 56 pistettä ja ALO2 ja Ansa 11+0+14+16 = 41 ja AVO0. Pohjanmaa Cupin ensimmäisen osakilpailun vei Merenkurkun Noutajat. Hieno päivä ja tästä on mukava jatkaa virallisiin kokeisiin. Kiitos järjestäjille ja kanssakisaajille! Kuvia päivästä löytyy Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen facebook sivuilta.

Yesterday was spent at Lapua in Pohjanmaa Cup, which is unofficial team-WT test. All our dogs were entered: Ronja and Lili were in novice class and Ansa was in open class. Judges were Veikko Hankkila and Charlotta Koskela. All dogs did great work, and the final results were: Ronja 80 points and 1st price in novice class, Lili 56 points and 2nd prize in novice class, and Ansa 41 points and no result in open class.

22.03.2014

Ronja steriloitiin eilen Palokan Animagissa. Operaatio tehtiin tähystämällä. Leikkaus meni hyvin ja Ronja oli reipas jo illalla.

Ronja was sterilized yesterday at Palokka. Everything went fine.
20.03.2014

Pyry kävi tänään rokotuksilla. Pyryn sydän kuulosti edelleen hyvälle ja sirun tarkistuksen mukaan omistan oiken kissankin :) Painoa oli kertynyt 2,8kg -ikää on vasta 16 viikkoa! Tänään tuli myös vahvistus FCI:ltä Ronjan C.I.E tittelistä.

Pyry took his vaccinations today. Everything was fine and the weight of 16 week old cat was 2,8kg! Today we also got confirmation from FCI for Ronja's C.I.E title.
18.03.2014

Ikäviä uutisia: meille ei tule Ronjan pentuja, ei nyt eikä koskaan. Ronja kävi tänään Turussa PetVet:ssä verikokeessa progea varten ja samalla lääkärintutkimuksessa. Eläinlääkäri Leili Lemetin diagnoosi: 'Ronjan emättimen suu vaikuttaa ahtaalle, pikkusormella pääsee emättimeen normaalisti, mutta etusormi ei mahdu emättimeen. Emättimen suussa erottuu kovempi kudosrengas, mikä voi estää uroksen pääsyn emättimeen.'  Proge oli nyt kohdillaan, mutta päätimme yhteistuumin olla yrittämättä astutusta enää ettei kumpikaan koira vahingoitu. Ahtaudesta johtuen myös todennäköisyys normaaliin synnytykseen olisi todella pieni, emmekä siis edes miettineet keinosiemennystä.

Harmituksen määrää ei voi kuvailla ... Kiitos kaikille tuesta, erityisesti Marjalle! Toivottavasti lauma pikku-Reetuja näkee vielä päivänvalon.

Sad news: we will not have puppies.
04.03.2014

Paljon on sattunut ja tapahtunut viime päivien aikana ... Ensinnäkin, kaikki koirat ovat aloittaneet juoksunsa, viimeisenä Ronja toissapäivänä. Toissapäivänä meillä kävi myös ensimmäiset innokkaat pennunostajat katsomassa Ronjaa. 

Viime perjantaina saimme perheenlisäystä :) Kävin Oulusta hakemassa ihanan Pyry-pojan CoonShadow-kissalasta. Pitkäaikainen ja salainen haave Maine Coonista toteutui viimein! Pyry on osoittautunut erittäin avoimeksi, reippaaksi ja uteliaaksi. Koiriin Pyry pääsi tutustumaan jo kasvattajan luona, ja mukavasti tutustuminen on lähtenyt käyntiin. Helmi osoitti Pyrylle heti kaapin paikan, mutta hyvin tulevat jo juttuun. Aivan ihana tapaus, kiitos Leila :).

And shortly in English.. All our dogs are having their heats and we got Maine Coon, lovely CoonShadow WildFire :)
13.02.2014

Ansa aloitti juoksut tänään! Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, Ronja seuraa viikon sisällä. Eilen kävimme Ansan kanssa eläinlääkärissä, Ansalla oli kynsivallin tulehdus oikeassa takatassussa. Tähän saatiin lääkkeeksi antibioottikuuri ja Vetramil-haavavoide. 

Ansa started her heat today! We expect that Ronja will follow within a week. Yesterday we went to the vet with Ansa as she got infection in her right hindpaw's nail folds.
10.02.2014

Viikonloppuna kävimme Ansan kanssa Tallinnassa, Tallinn Winter Cup 2014 -koiranäyttelyssä. Ansa esiintyi ansamaiseen tyyliin reippaasti, ja oli VAL ERI VAK1, harmittavasti ilman SA:ta. Tuomari oli virolainen Marko Lepasaar. Matka meni mukavasti tietäen että Ronja ja Lili olivat hyvässä hoidossa Jarin veljen perheen luona. Koirat olivat käyttäytyneet hienosti; perheessä on koiria ja kaksi alle kouluikäistä lasta. Koiria hakiessa kuulimme että perheen oma koira oli aloittanut juuri juoksunsa, joten jännityksellä odotamme milloin juoksut alkaa omilla koirilla.

At weekend Ansa participated to International Dog Show Tallinn Winter Cup 2014 at Tallinn. Ansa performed well, and got CH EXL1, but no QC. Judge was Marko Lepasaar from Estonia. Our trip went fine, as we know that Ronja and Lili was taken good care by Jari's brother's family. Everything had went fine, and as family's own bitch just started her heat, we expect that heat will soon to be started in our dogs also.
09.01.2014

Ronja ja Ansa kävivät tänään silmätarkastuksessa Seinäjoella. Ronjan silmät olivat edelleen terveet. Ansalla todettiin linssin etuosan saumalinjan katarakta; tätä anteriorista y-suturakataraktaa esiintyy Suomessa fläteillä melko yleisesti. Se ei aiheuta haittaa koiran näkökyvylle, eikä myöskään ole esteenä koiran jalostuskäytölle. Ansalle tehtiin myös gonioskopiatutkimus; virtaukset olivat kunnossa, mutta molemmissa silmissä kammiokulmissa oli pieniä muutoksia ja lausuntona fibrae latae ja laminae (lievä). Olisin toivonut, että silmät olisivat olleet täysin terveet, mutta hienoa tietysti ettei löytynyt mitään vakavampaa, eikä sellaista mikä sulkisi koiran pois jalostuksesta. Eläinlääkäri oli Leena Ruotsalainen-Röykkynen.

Ronja and Ansa were at eye examination today in Seinäjoki. Ronja's eyes were healthy. The joint line of the front lens cataract was detected from Ansa's eyes; that is quite common in flat coates in Finland. Also gonioscopy was done to Ansa; there were some changes found and the result was fibrae latae and laminae (mild). I would hope completely heatlhy eyes, but it is of course most important that nothing serious was not found and the dog is not excluded from breeding. The doctor was Leena Ruotsalainen-Röykkynen.
06.01.2014

Koiran koulutusta käytännössä ja teoriassa... Eilen treenattiin koirien kanssa pitkästä aikaa pitkän kaavan mukaan. Tänään opiskelimme koiran kouluttamista Saarijärven Käyttökoirien järjestämällä Koirankouluttaja-kurssilla. Kurssin kouluttajana oli Sirpa Ahola. Kurssilta jäi käteen paljon mietittävää miksi koira käyttäytyy tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla ja miten ohjaajana voin motivoida ja palkita koiraa parhaiten.

Dog training in practise and in theory... Yesterday we trained dogs after a long time. Today we studied dog training at Dog Trainer -course arranged by Saarijärven Käyttökoirat. The trainer was Sirpa Ahola.