05.12.2013

Tänään posti toi Ronjan Latvian Muotovalio -kunniakirjan ja ruusukkeen :) Hieno!

Tänään käytiin myös eläinlääkärissä Ansan kanssa, tällä kertaa syynä korvatulehdus. Toivottavasti lääkkeet tehoavat pian. Eilen saatiin erinomaisia uutisia: patologi oli tutkinut Ansasta poistetun patin, se osoittautui kystaksi, eikä siinä ollut merkkejä kasvaimesta. 

Today we received Ronja's Latvian Champion diploma and rosette :) Excellent!
Today we were also at vet with Ansa, this time due to ear infection. Hopefully medication will help soon. Yesterday we got great news: according to the pathologist Ansa do not have cancer.  

26.11.2013

Ansan leikkaus oli tänään Jyväskylässä. Lonkan päällä ollut tulehtunut patti oli parantunut niin hyvin, että lääkäri päätti jättää sen leikkaamatta, eli poistettiin vain reidessä hapsujen alla ollut patti. Ennen leikkausta Ansasta otettiin verikokeet, jotka osoittivat koiran olevan terve. Sekä nukutus että leikkaus menivät hyvin ja potilas oli nukutuksen jälkeen oma reipas itsensä. Haava ei tunnu paljon vaivaavaan, vaikka siihen tuli peräti 17 tikkiä. Ansa saa kipulääkettä muutaman päivän ajan ja tikkien poisto on noin 10 vrk jälkeen.

Ansa was at surgery today in Jyväskylä and everything went fine.

ROP Veke (Grezagord's Äksönmän) & VSP Ronja Kuva: Marjo Viinikka

11.11.2013
 
Lauantaina Jari osallistui Seinäjoella Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen järjestämiin Dameihin Lilin kanssa. Leikkimielisen kisan osa-alueina oli markkeraus, ohjaus ja haku. Koiria osallistui kisaan yhteensä 19 kpl, ja Lili oli hienosti toinen. Kuvia löytyy Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen facebook-sivuilta.

Sunnuntaina Riikassa Baltian Voittaja 2013 -näyttelyssä Ronja putsasi pöydän ainoana narttuna saaden Latvian sertin, CACIB:n ja BALTV-13 -tittelin. Hienon tittelin lisäksi Ronjasta tuli samalla kansainvälinen näyttelyvalio C.I.E ja Latvian Muotovalio!!! Ronja oli VSP ja nuori ja komea Veke (Grezagord's Äksönmän) oli ROP. Tuomari oli venäläinen Nemanja Jovanovic. Upea, hieno reissu!!! 

Tänään Ansan antibioottikuuri loppui ja kävimme lääkärissä kontrollikäynnillä. Patti oli parantunut hyvin, mutta lääkäri suositteli pattien poistamista ja saimmekin ajan heti seuraavalle viikolle. 
 
On Saturday Jari and Lili participated at Seinäjoki on 'Damit' arranged by Lakeuden Noutajakoirayhdistys. Lili was greatly second, while totally 19 dogs were participated. On Sunday at Riga Baltian Winner 2013 Dog Show Ronja was BB1 and got CAC, CACIB and BALTW-13 -title, so now we can apply C.I.E and Latvian Champion -titles for her!!! Ronja was BOS and young and handsome Veke (Grezagord's Äksönmän) was BOB. Judge was Nemanja Jovanovic from Russia. Great, gorgeus trip!!! And today Ansa's medication was over and we were at doctor's appointment. The cyst was healed well, but the doctor recommended surgery. Luckily we get time for that for next week. 
01.11.2013

Vuoden kanalintumetsästyskausi on nyt sitten ohi. Paljon kuljettiin metsässä ja nähtiin lintuja mutta tämän syksyn saaliiksi tuli enemmän kokemusta kuin riistaa. Aamulla Ansan lonkan päältä löytyi patti, jota käytiin näyttämässä Palokan Animagissa. Ensiarvion mukaan kyseessä on kysta, jossa tulehdus. Ansa sai 10 päivän antibioottikuurin ja tarvittaessa kipulääkityksen. 

Grouse hunting season is now over. This year we got more experiences than fowls. This morning we found 'something' on Ansa's hips and according to the doctor it is cyst with infection. Now Ansa is on medication. 
27.10.2013

Tänään Lahden kansainvälisessä näyttelyssä Ronja VAL ERI VAK2 SA PN2 vara-CACIB, Lili KÄY EH KÄK2 ja Ansa VAL ERI VAK3. Tollereiden tuomari oli Leila Kärkäs ja fläteillä Pekka Teini.

Today at Lahti International Dog Show Ronja CH EXL2 QC BB2 res-CACIB, Lili WORK VG2 and Ansa CH EXL3. Judge for tollers was Leila Kärkäs and for flat coates Pekka Teini.
21.10.2013

Koiriemme koekausi on nyt tältä vuodelta paketissa. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna olimme Pomarkussa. Lauantaina talkoilimme leppoisen päivän voittajaluokassa ja ehdimme hyvin seuraamaan avoimen luokan koetta. Ilta kului hyvässä seurassa hyvän ruuan kera. Sunnuntaina Lili ja Ansa starttasivat alokasluokassa, jonka tuomaroi Jyry Tuominen. Alokasluokan koe alkoi pitkällä ykkösmarkkeerauksella hakkuuaukealle, riistana varis. Tämän jälkeen oli suppea haku alarinteeseen kuusikkoon, jossa oli kaksi varista. Sitten siirryttiin rantaan ja vesiohjaukseen. Ohjaus oli lyhyt, noin 20m. Välissä oli lyhyttä kaislikkoa, sitten avovettä ja lokki oli kaislasaarekkeessa. Seuraavaksi tuli kakkosmarkkeeraus. Ensimmäinen lokki tuli veneestä koirakon vasemmalta puolelta kaislasaarekkeen taakse avoveteen. Ampuja oli myös vasemmalla puolella ja siirtyi heiton jälkeen koirakon viereltä oikealle. Toinen riista telkkä heitettiin rannalta avoveteen. Lopuksi oli vielä vesialueen haku, alueella oli kolme lokkia peräkkäin kahlattavassa heinikossa. 

Lili toi ensimmäisen markkeerausvariksen suoraviivaisesti ja teki hyvää hakua maalla tuoden molemmat varikset. Vesiohjaukseen koira ei lähtenyt lilimäisen innokkaasti ja riista jäi saamatta. Telkän Lili toi, mutta pudotti ja korjasi otetta matkalla. Ensimmäinen markkeeraus jäi kuulomarkkeeraukseksi ja Lili unohti sen täysin. Tämän jälkeen tuomari keskeytti kokeen. Ansa rikkoi ensimmäisen markkeerausvariksen ja koe keskeytyi siihen. Ansan koesuoritusta häiritsi odotuspaikalle kannonnokkaan yksin jätetty turistikoira, joka haukkui raivokkaasti ja rempoi remmissä jäätyään yksin odotuspaikalle. Riistalla ollessan Ansa vilkuili ympärilleen tuleeko koira varastamaan riistan. 

Lokakuun toisena viikonloppuna olimme Joensuussa WT-kokeissa, Ansa oli saanut starttipaikan molemmille päiville. Kokeiden tuomareina olivat Reima Ronkainen ja Heikki Nevalainen. Lauantain koe Ansan osalta alkoi Reiman rasteilta 3 ja 4. Rastit olivat tuplarastit, draivi ja ohjaus, parityönä. Lähetyspaikka oli metsän laidassa, draivi oli harvassa metsässä ylärinteessä ja ohjaus sänkipellolla, johon oli ajettu lehmänlantaa kasoihin. Katsottiin draivi, ja Ansa pääsi ensimmäisenä noutamaan draivin oikealle puolelle heitetyn markkeerauksen. Ansa teki sen suoraviivaisesti. Tämän jälkeen käännyttiin ja pari teki ohjauksen pellolle saaden damin talteen helposti. Sitten katsottiin toinen draivi, josta pari haki markkeerauksen. Tämän jälkeen käännyttiin taas, ja Ansan piti hakea ohjaus pellolta, reilun matkan päässä oikealla parin ohjauspaikasta. Valitettavasti parin ohjauspaikka, ja paikan vasemmalle puolelle jäänyt toimitsija jäivät painamaan Ansaa sen verran että dami jäi saamatta. Draivista levottomuuden vuoksi Ansalle 14 pistettä ja ohjauksesta 0. Lounastauon jälkeen jatkettiin Heikin rasteille. Ensimmäinen rasti oli rannalla, lähetyspaikka oli kuivalla maalla ja rantaan oli matkaa parikymmentä metriä ja matkalla oli korkeaa heinää. Rasti parityönä. Ensimmäinen markkeeraus tuli oikealle avoveteen kaaveiden taakse. Parina ollut koira ei saanut damia ylös ohjausyrityksistä huolimatta. Tässä vaiheessa Ansalta pääsi hieman ääntä. Koska pari ei saanut damia ylös, sai Ansa yrittää. Ja Ansa suoritti tehtävän hienosti tuoden damin, mutta ohjaajan peruuttaessa lähetyspaikalla Ansa ravisti ja pudotti damin eli rasti nollaantui ohjaajan mokan takia. Tuomari olisi antanut Ansan vielä jatkaa toiselle markkeeraukselle ääntelystä huolimatta. Neljäs rasti oli noin 30 metrin ohjaus metsässä. Lähetyspaikka oli ylärinteessä ja dami oli risukasan takana pellon reunassa ojan vastapenkassa. Ansa lähti ohjaukselle suoraviivaisesti, mutta jäi sahaamaan välissä olevalle rantaan johtavalle polulle. Raskaan ohjauksen jälkeen Ansa sai damin. Pisteitä tästä 8. Päivän kokonaispisteet siis 0+8+14+0 = AVO0.

Sunnuntaina Ansan koe alkoi Heikin tuplarasteilta 3 ja 4. Ensimmäinen tehtävä oli markkeeraus pitkään rantaheinikkoon ja toinen ohjaus parityönä. Lähetyspaikka oli pellolla rantaheinikon vieressä. Pari odotti naamioverkon takana pellon puolella. Koska Ansalla oli pienempi numero, Ansa suoritti markkeerauksen ensin. Ansa markkeerasi hyvin, mutta joutui tekemään töitä jonkin verran löytääkseen damin pitkästä heinikosta. Damin palautettuaan tuomari antoi merkin ampujalle, joka ampui motivoinnin ohjaukselle. Pari suoritti ohjauksen Ansan ollessa passissa, sitten paikkoja vaihdettiin. Ohjausdami oli metsän reunassa noin 70m päässä, mutta valitettavasti Ansa ohjautui liikaa oikealle suuntaan, josta rastille tultiin, ja dami jäi saamatta. Ensimmäiseltä rastilta pisteitä 10 passissa levottomuuden vuoksi. Kolmas ja neljäs rasti olivat Reiman tuplarastit. Nämä tehtiin parina walk-uppina. Keskeytyksen vuoksi Ansa oli nyt suuremmalla numerolla. Walk-upissa tehtiin kaksi markkeerausta molemmille koirille toisen tullessa koirakoiden oikealle puolelle kynnöspellolle ja toisen tullessa vasemmalle pitkään heinikkoon. Ansa suoritti molemmat markkeeraukset ohjaajan avustuksella. Sitten tuomari käski koiran keskittyä eteenpäin parin suorittaessa pitkän ohjauksen selkiemme taakse. Ratkaisevalla hetkellä Ansa kääntyi ja näki mistä pari toi damin. Sitten oli Ansan vuoro hakea ohjaus, dami oli noin 30 asteen kulmassa parin damista vasemmalla. Mutta koska Ansa oli nähnyt missä parin dami oli, sitä ei saanut ohjattua oikelle damille ja dami jäi saamatta. Ansan sunnuntain pisteet 10+0+12+0 = AVO0. 

Viime viikonloppuna olimme Raaseporissa, jossa lauantaina sekä Lili että Ansa osallistuivat Suomen Sileäkarvaisten Noutajien järjestämään WT-mestaruuskokeeseen. Kokeen tuomareina olivat Anu Mikkola ja Pauliina Ahola. Sekä Lilin että Ansan koe alkoi Pauliinan ykkösrastilta jossa oli ykkösmarkkeeraus ja ohjaus. Alokasluokassa markkeeraus tuli pellolle ja koiran palautettua damin käännyttiin ja katsottiin kun toimitsija ampui maahan noin 20 metrin päähän ja liikkui jonkin matkaa pois päin. Lili joutui tekemään jonkin verran töitä löytääkseen markkeerauksen, mutta dami löytyi ohjaajan avustuksella. Ohjauksen Lili suoritti suoraviivaisesti. Avoimessa luokassa markkeeraus tuli kummun päälle ja koiran palauttaessa ohjausdami heitettiin lähelle markkeerauspaikkaa rantaan koiran palautuslinjasta vasemmalle. Ansa meni suoraviivaisesti markkeerauspaikalle, mutta joutui tekemään jonkin verran töitä löytääkseen damin. Ohjaus meni hyvin. Toinen rasti oli alokkaassa kakkosmarkkeeraus, ampumisen ja heittojen väli oli todella pitkä. Markkeeraukset Lili suoritti hyvin ohjaajan auttaessa hieman ensimmäiselle markkeeraukselle. Avoimessa luokassa rasti tehtiin parityönä. Ensin koirakoiden vasemmalle puolelle toimitsija motivoi ohjauksen ampumalla pieneen metsäsaarekkeeseen, jonka jälkeen tuli pitkä markkeeraus noin 45 asteen kulmaan. Ansan pari karkasi markkeeraukseen. Koska Ansan numero oli suurempi, oli Ansan vuoro hakea ohjaus ensin. Ansa eteni 10-15 metriä hyvin, mutta sitten markkeeraus jäi painamaan niin paljon ettei damia saatu ylös. Lounastauon jälkeen jatkettiin Anun rasteille. Alokasluokassa kolmas rasti oli yhdistetty draivi ja markkeeraus. Ensin koirakko katsoi lyhyen draivin, jonka jälkeen käännyttiin laukaukselle, katsottiin markkeeraus, otettiin se pois ja sen jälkeen ohjaus draiville. Lili seurasi draivin tarkkaavaisesti muttei kääntynyt markkeeraukselle suoraviivaisesti. Molemmat damit kuitenkin talteen. Avoimessa luokassa Anun kolmas rasti oli myös draivi ja markkeeraus, tämä parityönä. Ansan tullessa lähetyspaikalle edellinen pari oli passissa. Katsottiin lyhyt draivi, jonka jälkeen käännyttiin 'rabbit behind':lle. Ansa haki damin todella hienosti. Tämän jälkeen pari haki draivimarkkeerauksen pois ja sai tuomarin palautteen. Ansa vaihtoi paikkaa ja jäi odottamaan paria. Parin tultua paikalle katsottiin taas draivi, käännyttiin, jonka jälkeen pari haki takana olleen 'rabbit behind':n. Pari joutui ohjaamaan koiraansa jonkin verran ja Ansalta pääsi pari pientä ääntä. Ääntelyn takia Ansalle tästä rastilta nolla. Viimeinen rasti oli yhdistetty walk-up ja markkeeraustehtävä. Alokkaassa oli lyhyt seuraaminen, markkeeraus koirakon oikealle puolle puron yli pellolle, tämä ylös, seuraaminen jatkui ja markkeeraus pellolle koirakon eteen. Lilin seuraaminen oli väljää ja edisti. Lili haki puron taakse heitetyn damin, mutta kiersi palautuksessa. Toisen peltomarkkeerauksen Lili teki hyvin. Avoimessa luokassa tämä rasti tehtiin kakkosmarkkeerauksena walk-upin yhteydessä. Ensimmäinen heitto tuli puron yli, sitten seuruutus ja toinen pellolle koirakon eteen. Ansa seurasi hyvin ja toi ensimmäisen markkeerauksen melko nopeasti. Ensimmäiselle markkeeraukselle Ansa lähti määrätietoisesti ja ylitti puron, mutta koska ei löytänyt damia heti, palasi takaisin eikä damia saatu enää ylös. Lilin pisteet 12+13+8+5 = ALO0 ja Ansa 16+0+0+0 = AVO0. Kuvia WT-kokeesta löytyy https://plus.google.com/photos/108023590177071782958/albums/5938786409680825009.

Sunnuntaina seurasimme pohjoismaiden parhaiden sileäkarvaisten noutajien yksilömestaruuskoetta, mikä suoritettiin A-kokeena Norrbyn kartanon maastoissa. 
  
In Pomarkku field trial 29.09.2013 Lili and Ansa did not get result from novice class. Judge was Jyry Tuominen. In Joensuu Working Test 12.-13.10.2013 Ansa did not get result from open class. Judges were Reima Ronkainen and Heikki Nevalainen. In Raasepori 19.10.2013 Working Test Lili and Ansa did not get results. Judges were Anu Mikkola and Pauliina Ahola.

16.09.2013

Eilen Lili ja Ansa starttasivat Pietarsaaren nomekokeissa. Kokeen tuomarina oli Ossi Kähärä. Tällä kertaa alokasluokan koe oli hyvin yksinkertainen ja suoraviivainen: kakkosmarkkeeraus, vesiohjaus ja haku. Koe järjestettiin Långsjön järvellä, koepaikka oli sen toisessa päässä. Lähetyspaikka oli tasainen kallio ja vesialue oli pelkkää puhdasta avovettä: ei lumpeikkoa eikä kaislaa. Ensimmäinen tehtävä oli siis kakkosmarkkeeraus. Ensimmäinen heitto tuli koiran silmissä maalle heinikkoon, lokki heitettiin kuitenkin ojaan; jälkimmäinen avoveteen. Matkat ei olleet pitkiä. Kun koira oli palauttanut molemmat lokit, tuli motivointilaukaus ohjaukselle. Kallion oikealle puolelle oli ruopattu noin 10 metriä leveä oja, jonka jälkeen järvi aukeni. Ohjausvaris oli rannalta noin 10 metriä kuivalla maalla. Ohjauksen jälkeen siirryttiin kallion yli hakuun, hakualue oli hyvin suppea ja kuivalla maalla. Riistoina oli kolme varista, kani ja lokki. Lokki oli lähellä paikkaa mihin tuli ensimmäinen markkeerauksista.

Lili starttasi numerolla 2. Koira oli jostain syystä hyvin levoton, eikä suorittanut markkeerauksia Lilimäisen suoraviivaisesti. Molemmat riistat saatiin kuitenkin talteen ja tehtävä suoritettua. Lili teki myös hyvän ohjauksen, mutta palauttaessa suu kävi hieman. Lintu ei kuitenkaan rikkoontunut. Hausta tuli ensimmäinen varis hyvin, mutta toinen oli sen verran tiukassa otteessa että tuomari päätti keskeyttää kokeen ennen kuin riistaa alkaa menemään rikki.

Ansan numero oli 4. Ansa toi molemmat markkeerauslokit, veteen heitetyn toisella lähetyksellä ja maalle heitetyn rantaa pitkin kiertäen. Lähellä lintua Ansa pysähtyi ihmettelemään metsässä piilossa olevaa heittäjää, mutta toi kuitenkin lokin itsenäisesti. Ohjaus meni hyvin, ja Ansan haku oli erittäin vauhdikasta ja koira tyhjensi ruudun nopeasti. Vaikka markkeeraukset eivät olleet ihan nappisuorituksia, tuomari päästi jäljelle! Jälki vedettiin mukavaan kangasmaastoon. Valitettavasti Ansa ei saanut jälkeä suoritettua. Koira eteni jonkin matkaa, mutta palasi takaisin. Tulokseksi tänään kuitenkin hienosti ALO2.

Yesterday at Pietarsaari field trial Lili did not get result, but Ansa got 2nd prize in novice class. Judge was Ossi Kähärä.

02.09.2013

Viikonloppu vietettiin Evolla flättimestaruudessa; Lili ja Ansa oli ilmoitettu Flattikisälliin. Saavuimme Padasjoelle perjantai-iltana ja majoituimme erittäin siistille ja rauhalliselle Mainiemi Caravaniin (http://www.mainiemicaravan.fi/). Lauantaiaamu alkoi tuttuun tyyliin näyttelyosuudella, näyttelyosuuden tuomaroi Jenni Juven. Kisälliin oli koiria ilmoitettu 24. Koirat jaettiin pian kahteen ryhmään, Lili jäi B-ryhmään ja Ansa A-ryhmään. Ansa ei kuitenkaan sijoittunut viiden parhaan joukkoon, joten koirat ei saaneet näyttelyosuudesta lisäpisteitä.

Alokasluokan koe oli järjestetty erikoisesti yhdelle Evon luontopoluista ja kokeen tuomari oli Tobina Nyman. Koepaikkaa halkoi puro, jonka yli oli rakennettu silta, ja maastoa säästäen sillan molemmin puolin oli pitkospuut. Tuomari otti koirakon vastaan pitkospuiden päässä, josta seuruutettiin vähän matkaa; matkan aikana ammuttiin hakualueelle motivointilaukaus. Ensimmäisenä tehtävänä oli haku, lähetyspaikka pitkospuiden vieressä oikealla. Hakualueella oli kani ja kaksi lokkia ja alue rajoittui puroon. Toinen hakualue oli puron toisella puolella, eikä tietysti haitannut vaikka koira teki hakua myös siellä. Haun jälkeen oli ykkösmarkkeeraus. Lähetyspaikka hakualueen vieressä, heitto tuli pitkospuiden vasemmalle puolelle. Lokkia hakiessaan koiran tuli ylittää pitkospuut, noin 15 metriä maata ja puro riistan pudotessa kuivalle maalle heinikkoon. Tämän jälkeen seuruutettiin sillan yli puron toiselle puolelle maaohjaukselle. Ohjaus oli ylärinteeseen, matka noin 15 metriä ja riistana fasaani. Sitten palattiin hieman takasin päin rantaan ykkösmarkkeeraukselle. Tässä kohdin puro oli leveämpi, sekä ampuja että heittäjä olivat vastarannalla, ja telkkä heitettiin avoveteen lähelle rantaa. Matka oli ehkä noin 40 metriä. Tämän jälkeen palattiin takaisin sillan luo ja jatkettiin hakua, ruudussa oli vielä lokki ja kolme varista. Viimeisenä tehtävänä oli vesiohjaus, se tehtiin sillan toisella puolella, lähellä ensimmäistä markkeerauspaikkaa. Ohjaus oli yliuitto puron toiselle puolelle heinikon vieritse, matkaa noin parikymmentä metriä.

Lili starttasi lauantaiaamun ensimmäisenä koirana. Ensimmäisessä haussa Lili liikkui hyvin alueella, mutta ei löytänyt alueelta riistaa. Koira laajensi hakua kuitenkin sen verran että toi puron takaa lokin. Ykkösmarkkeerauksen Lili suoritti suoraviivaisesti, mutta joutui tekemään töitä löytääkseen riistan. Maaohjaus ja toinen markkeeraus sujuivat helposti, ja Lili teki myös hyvää hakua toisessa ruudussa. Vesiohjaus sen sijaan epäonnistui, koska jälkimmäinen markkeerauspaikka veti koiraa liikaa puoleensa. Lilille ALO0. Ansa oli kokeessa hyvässä vireessä ja suoritti kokeen tehtävät vauhdikkaasti ja epäröimättä, kunnes... Toisesta hakuruudusta tuli ensin lokki, sitten varis, mutta tuomari totesi että koira oli ottanut variksesta hieman liian kovalla otteella, ja koe päättyi siihen. Kuvia alokasluokan kokeesta löytyy: https://plus.google.com/photos/108023590177071782958/albums/5920535424704299889 

Sunnuntaina olimme katsomassa mestaruuden finaalia. Finaali järjestettiin harvassa mäntymetsässä walk-up:ina; koirat hakivat vuorotellen riistoja markkeerauksista ja ohjauksista. Sitten siirryttiin tielle, jossa pareittain tehtiin markkeerauksia ja linjoja tien molemmin puolin pitkään heinikkoon. Tämän jälkeen jäljellä oli enää kaksi koiraa, joiden paremmuus ratkaistiin veden äärellä. Tehtävä oli puron rannalla, yleisö pääsi seuraamaan tehtävää sillalta. Ensin koiralle heitettiin markkeeraus vinottain puron toiselle puolelle veteen jonka jälkeen oli ohjaus yliuittona puron yli, riista oli jonkin matkaa kuivalla maalla. Matkat olivat alokasluokan matkoja. Mestariksi kruunattiin tänä vuonna Taka-Tapiolan Kaijun-Poika. Kuvia finaalista löytyy: https://plus.google.com/photos/108023590177071782958/albums/5919439878103615681#photos/108023590177071782958/albums/5919439878103615681

On this year's Flat Coated Championship both Lili and Ansa did not succeed. On show part they did not get any points, and from field trial both did not get result. Judge for show was Jenni Juven, and for field Tobina Nyman. 

18.08.2013

Ronja ja Jari kotiutuvat pitkältä viikonlopulta Turusta. Ronja vietti Reetun kanssa laatuaikaa torstaista sunnuntaihin, mutta onnistunutta astutusta ei saatu aikaan. Oli mukava seurata miten hyvin koirat viihtyivät keskenään ja silminnähden nauttivat toistensa seurasta. Yritämme Ronjalle pentuetta Reetun kanssa vielä seuraavista juoksuista, keväällä 2014.

Ronja and Jari came back from Turku. Ronja spent quality time with Reetu from Thursday to Sunday, but mating was not successful. Both Ronja and Reetu enjoyed being time together. We will try to mate Ronja with Reetu again in next heat, on spring 2014. 

15.08.2013

Lili kävi tänään silmäpeilauksessa Seinäjoella. Silmät olivat terveet, mutta löysistä silmäluomista tuli maininta Ektropion (lievä). Silmälääkäri oli Leena Ruotsalainen-Ryökkynen.

Lili's eyes were examined today at Seinäjoki. Eyes were fine, but due to loose eyelids the result was Ektropion (mild). The doctor was Leena Ruotsalainen-Ryökkynen. 

12.08.2013

Viikonloppuna käytiin tutustumassa Ronjalle kaavailtuun urokseen Reetuun (Hedera's Go For It) ja Reetun omistajaan Marjaan. Reissu suuntautui omistajan kotipaikasta poiketen Joensuuhun, jossa Reetu esiintyi Elo-Karelia 2013 KV-näyttelyssä molempina päivinä. Reetu osoittautui olevansa mukava, tasapainoinen ja erittäin komea. Vietimme mukavan viikonlopun Joensuussa ja ehdimme tutustumaan Reetuun ja Marjaan hyvin. Sunnuntaina olimme katsomassa näyttelyä ja Reetu vei lähes koko potin ollen ROP RYP1 BIS2! Ronja siis astutetaan Reetulla näistä juoksuista, lisätietoja yhdistelmästä Reetu-pentueen sivuilta .

On weekend we met Reetu (Hedera's Go For It) and his owner Marja in Joensuu, where Reetu participated to Elo-Karelia 2013 International Dog Show in both days. We spent very nice weekend in Joensuu and at Sunday Reetu took almost everything being BOB BIG1 BIS2! Ronja will be mated with Reetu, more information at Reetu litter pages.
04.08.2013

Iisalmen KV-näyttelyssä tänään Lili KÄY EH KÄK1 ja Ansa VAL ERI VAK4. Tuomari oli georgialainen George Schogol. 

At Iisalmi International Dog Show Lili WORK VG1 and Ansa CH EXL4. Judge was George Schogol from Georgia.
01.08.2013 

Ronja yllätti meidät tänään täydellisesti aloittamalla juoksunsa noin 5 kuukautta etuajassa. Katsotaan miten pentusuunnitelmien käy...

Ronja suprised us by starting her heat today, 5 months ahead. We'll see how litter plans continues...
21.07.2013

Lili starttasi tänään Uuraisilla Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen 30-v mestaruuskokeissa. Alokasluokan tuomarina oli Ossi Kähärä. Koe alkoi lyhyellä seuraamisella, jonka jälkeen tuli pitkä ykkösmarkkeeraus avoveteen. Tämän jälkeen seuraaminen jatkui polkua pitkin yleisön ja toimisijoiden luo. Seuraava tehtävä oli maaohjaus, matka oli alle 20 metriä. Tästä käännyttiin rantaan kakkosmarkkeeraukselle. Ensimmäinen lokki heitettiin veneestä rantakaislikkoon, ja toinen riistoista, telkkä, heitettiin maalle. Lopuksi oli vielä haku: maalla oli kaksi varista ja lokki, ja vesialueella telkkä ja lokki. Lili suoritti markkeeraukset ja ohjauksen erittäin hyvin, mutta pudotti kaikki riistat. Hausta tuli hyvin telkkä ja kaksi varista, mutta koska koira kävi hieman kuumana, Jari keskeytti kokeen. 

In Field trial in Uurainen Lili did not get result from novice class. Judge was Ossi Kähärä.
17.06.2013

Viikonloppu kului nomen merkeissä. Ansa oli ilmoitettu Vilppulaan Mäntän Nuuskujen järjestämään kokeeseen, ja Lili oli ilmoitettu Lappajärvelle Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen mestaruuskokeeseen. Vilppulassa alokasluokan tuomari oli Petri Tuominen ja Lappajärvellä Ossi Kähärä.

Ansan koesuoritus alkoi lyhyellä seuraamisella, jonka jälkeen ammuttiin motivointilaukaus hakuun. Haku oli kuivalla maalla, ja Ansa löysi melko pian fasaanin. Tästä jatkettiin rantaan, jossa odotti vesiohjaus. Ohjauslokki oli noin 25 metrin päässä lumpeikossa, ja riistan takana oli vene. Ansa ei mennyt uimaan ja ohjaus jäi saamatta. Seuraavaksi oli ykkösmarkkeeraus veneestä, lokki putosi melko lähelle ohjausriistaa kaislikkoon. Tämän Ansa suoritti nopeasti. Sitten jatkettiin polkua eteenpäin ja hakuun, maahausta tuli pian varis. Seuraavaksi käännyttiin rantaan, ja veneestä heitettiin pitkä ykkösmarkkeeraus. Ansa ei irronnut rannasta, ja Katja keskeytti kokeen tähän. Haussa olisi ollut vesialueella kaislikossa vielä kolme lokkia ja maalla ainakin kaksi varista. 

Lilin koe alkoi kakkosmarkkeerauksella, ensimmäinen heitoista jäi piiloon heinikkoon ja toinen jäi kiven taakse avoveteen. Lili suoritti tämän hienosti. Sitten maahausta otettin pari riistaa, Lili toi nopeasti variksen. Seuraavana tehtävänä oli vesiohjaus, lokki oli samassa heinikossa, mihin markkeeraus tuli. Lili meni linjan hyvin, mutta arpoi lokin ottamista hetken. Tästä jatkettiin loppuun hakuun, maalla oli ainakin kani ja vesialueella pari lokkia. Lili toi kokeen kaikki riistat, mutta koska pudotti kaikki ohjaajan jalkoihin, tuloksena ALO0.

In Vilppula field trial for Ansa ALO- and in Lappajärvi ALO0 for Lili. Judge for Ansa was Petri Tuominen and for Lili judge was Ossi Kähärä.
20.05.2013

Viikonloppu vietettiin helteisessä Närpiössä nome-kokeiden merkeissä. Ansa ja Lili oli ilmoitettu lauantain alokasluokkaan ja sunnuntaina talkoilimme AVO- ja VOI-luokissa. Alokasluokan tuomari oli Vesa Hietikko.

Alokasluokan ensimmäinen tehtävä oli erittäin lyhyt maaohjaus, matka oli alle 15m ja varis oli kaatuneen puunrungon alla. Tämän jälkeen lähdettiin kohti hakualuetta, matkalla ammuttiin aluetta kohti motivointilaukaus. Haussa riistoina oli kani, kaksi varista ja vesialueella kaksi lokkia. Sitten siirryttiin markkeerauspaikalle. Ensin tuli ykkösmarkkeeraus, lokki jäi näkyviin ison kiven eteen. Sitten siirryttiin rantaviivaa hieman eteenpäin ja samalla ammuttiin motivointilaukaus ohjaukselle niin että haulisuihku osoitti riistalle. Vesiohjaus oli yliuitto vastarannalle, matkaa noin 40m. Viimeisenä tehtävänä oli ykkösmarkkeeraus, paikka oli sama kuin ensimmäisessä markkeerauksessa, mutta nyt heitto tuli edellisen paikan taakse ja lokki jäi kivien taakse piiloon. 

Lili oli aamun ensimmäinen koira. Ohjaustehtävässä koira meni vauhdilla variksen yli eikä saanut sitä ylös uudelleenlähetyksistä huolimatta. Hausta ensimmäinen lokki löytyi melko pian, mutta Lili jätti noudon kesken, ja koe päättyi siihen. Ansa starttasi päivän viimeisenä koirana. Maaohjaus meni erittäin hyvin ja hausta tuli kani ja varis. Sitten loppu haku olikin pelkkään juoksententelua. Markkeerauspaikalla Ansa seurasi markkeerauksen rauhallisesti, ja lähti uimaan riistalle suoraviivaisesti, mutta sitten kävi tarkistamassa heittäjän ja touhusi omiaan. Koira kuitenkin palasi riistalle ja toi sen kauniisti perille. Koe päättyi tähän.

Field trial season started in Närpiö, but Lili and Ansa did not get result from novice class. Judge was Vesa Hietikko.  

10.05.2013

Eilinen helatorstai vietettiin Korpilahdella WT-kokeissa. Lili starttasi alokasluokassa ja Ansa avoimessa. Kokeen tuomareina olivat Anu Mikkola, Matti Tenhunen ja Heikki Nevalainen. 

Alokasluokan ensimmäinen rasti oli lähialuehaku, tuomarina Matti Tenhunen. Ennen hakua oli pätkä seuraamista, jonka aikana aluella ammuttiin laukaus; ampuja jäi alueelle. Aluehaku oli krepeillä rajattu pajupusikko ja alueelta piti tuoda kaksi damia. Lili seurasi väljästi ja pysähtyi laukauksen kuultuaan. Alueelta löytyi ensimmäinen dami melko nopeasti. Toisen lähetyksen jälkeen Lili laajensi hakua eikä kuunnellut pilliä, vaan tuli tyhjänä ohjaajan luo. Kolmannella lähetyksellä koira teki hyvää hakua ja löysi damin. Toinen rasti oli Anu Mikkolan tuomaroima markkeeraustehtävä. Lähetyspaikka oli pellolla ja heitto tuli hiekkatörmän päälle, törmän takana oli vielä hiekkatie, jonka taakse metsään dami putosi. Ampuja oli pellon puolella ja heittäjä törmän päällä. Korkeuseroa oli jonkin verran, ja usea koira oli kaatunut damia palauttaessan. Lili seurasi laukauksen ja heiton tarkkaavaisesti, mutta siirsi takapuoltaan tuomarin lähtöluvasta. Markkeerauksen Lili suoritti erinomaisesti. 

Alokasluokan kolmas rasti oli Heikki Nevalaisen yhdistetty markkeeraus- ja ohjaustehtävä. Lähetyspaikka oli pellolla ja markkeeraus tuli metsän ja pellon rajalle, heittäjä oli metsässä. Koiran palauttaessa markkeerausta samaan paikkaan heitettiin ohjausdami, ohjaukselle tuli motivointilaukaus. Lili meni markkeerauspaikalle ja etsi damia alueelta ja pienen avun jälkeen löysi damin. Palauttaessa koira vilkaisi taakse ja näki ohjausdamin heiton. Ohjauksen Lili suoritti helposti. Neljäs rasti oli Anun ohjaustehtävä. Koirakon saapuessa paikalle ammuttiin motivointilaukaus. Suorituspaikka oli pellolla, kummun päältä oli lähetys metsään, dami oli reilusti metsän puolella. Ennen tehtävää oli lyhyt seuruutus ohjauksen suuntaan, sitten pysähdys, jonka jälkeen tuomari kertoi damin sijainnin ohjaajalle. Lili seurasi huonosti, mutta suoritti tehtävän helposti, edeten suoraviivaisesti pienellä siksakilla damille. 

Avoimen luokan ensimmäinen tehtävä oli Anun markkeerausrasti. Paikka oli sama kuin alokasluokassa, mutta nyt tehtiin kakkosmarkkeeraus niin että ensimmäinen heitto oli sama kuin alokkaassa, mutta jälkimmäinen heitto heitettiin töyrältä linjaan alas pellolle. Ansa seurasi molemmat heitot tarkkaavaisesti ja lähti noutamaan ensimmäistä. Matkalla törmäsi pellolla olevaan damiin, toi sen, mutta unohti sitten täysin törmän päälle heitetyn. Koiran sai ohjattua törmän päälle asti, mutta ei siitä enää edemmäs. Dami jäi siis löytymättä ja tästä rastilta nolla. Toinen rasti oli Matin lähialuehaku, paikka oli sama kuin alokasluokassa. Avoimessa tämä tehtiin parityönä niin, että pienemmän numeron saanut suoritti ensin aluehaun, ja heti kun koiralla oli dami suussa, tuli toiselle koiralle laukaus ja markkeeraus. Sitten paikkoja vaihdettiin. Ansa suoritti ensin aluehaun. Koira alkoi tekemään hakua ensin ennen pajukkoa, mutta heti kun koiran sai oikealle alueelle, dami löytyi helposti heinien alta. Markkeerauslaukauksen kuultuaan koira pysähtyi ihmettelemään, mutta palautti damin suoraviivaisesti. Ansa odotti rauhallisesti ja häiriintymättä toisen koiran työskentelystä. Markkeerauksessa kumpuileva maasto teki tepposet ja Ansa markkeerasi heiton hieman lyhyeksi ja joutui etsimään damia jonkin aikaa. Pienen avun jälkeen dami löytyi kuitenkin nopeasti. Tuomari sanoi että rastilta olisi saanut huomattavasti paremmat pisteet jos koiraa olisi autettu nopeammin. 

Lounastauon jälkeen vuorossa oli Anun ohjausrasti. Pelto oli sama kuin alokasluokan ohjaustehtävässä, alokkaan ohjauspaikka oli hyvin pienellä kulmalla oikealla puolella. Lähetys oli kummun päältä ja dami oli ehkä noin parinkymmen metrin päässä metsän puolella harvennetussa metsässä. Ennen tehtävää oli seuruutus, sitten pysähdyttiin ja tuomari kertoi damin sijainnin. Tällä kertaa ei tullut motivointilaukausta. Ansan seuraaminen oli erittäin hyvää. Lähetyksen jälkeen Ansa kaarsi oikealle ja eteni reippaasti metsään. Annoin koiran edetä liikaa oikealla, koska koira teki töitä tuulen alla. Ansa harhautui kuitenkin oikealle liikaa, mutta palasi pillillä pellon puolelle. Tästä koiran sai melko suoralla linjalla damille, jonka koira löysi sitten helposti. Viimeinen rasti oli Heikin yhdistetty markkeeraus- ja ohjaustehtävä. Pelto oli sama kuin alokasluokassa. Ampuja oli keskellä, ja markkeeraus tuli ampujan vasemmalle puolelle, ja ohjaus oli ampujan oikealla puolella, ehkä noin kymmenen metriä alokasluokan damipaikasta oikealle. Avoimen luokan lähetyspaikka oli peltokummun alla niin että koira ei nähnyt metsän reunassa olevaa heittäjää. Heitosta näkyi vain lakiosa, ja vihreä dami näkyi erittäin huonosti. Ensimmäinen laukaus tuli ohjauksen suuntaan ja toinen markkeeraukselle. Ansa seurasi vain ampujaa, eikä nähnyt heittoa ollenkaan. Pitkän ja raskaan ohjaamisen jälkeen Ansan sai lähelle heittäjää, ja koira löysi damin. Myös ohjauspaikalta saatiin dami talteen. Tuomari kertoi että oli jo aikeissa puhaltaa pelin poikki, mutta ajatteli pillisulkeisten tekevän hyvää yhteistyöllemme. Hyvä näin, ja oli erittäin hienoa että molemmat damit löytyivät. 

Päivän pisteet Lilille 10+8+15+8=41 ja hienosti ALO3, Ansan pisteet 0+10+13+4=27 ja tulos AVO0.

In Working Test in Korpilahti Lili got 3rd prize in novice class and Ansa did not get result from open class. Judges were Anu Mikkola, Matti Tenhunen and Heikki Nevalainen.
 
05.05.2013

Tampereen KV-näyttelyssä Lili KÄY EH KÄK1, Ansa VAL EH VAK3 ja Ronja VAL ERI VAK4. Sileäkarvaisten noutajien tuomari oli Tapio Eerola ja tollereilla Satu Ylä-Mononen.

In Tampere International Dog Show Lili WORK VG1, Ansa CH VG3 and Ronja CH EXL4. The judge for Flat Coated Retrievers was Tapio Eerola and for tollers Satu Ylä-Mononen.
01.05.2013

Vappupäivä vietettiin Nivalassa WT-kokeen merkeissä. Koiristamme vain Ansa oli ilmoitettu mukaan. Tuomarina oli Anu Mikkola. Päivän ensimmäinen rasti alkoi lyhyellä seuraamisella, sitten käännyttiin ja katsottiin pitkä ykkösmarkkeeraus pellolle. Ansa seurasi aluksi hyvin, mutta erkani loppua kohden ja markkeerausta katsoessa sitä joutui käskemään sivulle. Koira katsoi markkeerauksen tarkasti ja pienen tarkistuslenkin jälkeen löysi damin. Palautuksessa koira kiersi pienen lenkin. Toinen rasti oli erittäin lyhyt, ehkä 10 metrin linja koivikkoon. Lähetyspaikalle kävellessä tuli motivointilaukaus. Ansa teki pienen mutkan oikealle, mutta kuunteli hyvin pilliä ja löysi damin helposti. Palautus tuli tällä kertaa suoraan. Tämän jälkeen oli lounastauko.

Kolmas rasti oli kakkosmarkkeeraus. Lähetyspaikka oli peltotiellä, ensimmäinen markkeeraus oli ehkä noin 20 m ja tuli tielle koirakkoa vasten, ja jälkimmäinen pellolle, tämäkin lyhyenä. Ansa seurasi ensimmäisen markkeerauksen hyvin, ja kääntyi toiselle, mutta laukauksen kuultuaan siirsi takapuoltaan hieman. Molemmat damit löytyivät nopeasti hyvin palautuksin. Viimeinen rasti oli yhdistetty draivi ja lähialuehaku. Draivissa kaksi ampujaa ja kaksi avustajaa sorsapillien kanssa kävelivät noin puolitoista metriä korkean penkkapakan molemmin puolin ampuen ja ränkättäen. Penkassa kasvoi pitkää heinää ja pajuja. Kun draivi oli ohi, koiran tuli hakea pakan lähetys puoleisen penkan puolelta kaksi damia. Lähialuehakualue oli ehkä noin 20 metriä pitkä ja sinne oli piiloitettu neljä damia. Oli toivottavaa että koira pysyisi näkyvillä koko ajan. Ansa katsoi draivin hiljaa ja tarkkaavaisesti, mutta toisella laukauksella siirsi taas takapuoltaan hieman. Aluehausta molemmat damit löytyivät helposti ilman säätämistä. Ansan pisteet tänään 12+16+12+13=53 ja tulos ALO2.

At Working Test in Nivala Ansa got 2nd prize in novice class.
27.04.2013

Kiuruveden ryhmänäyttelyssä Lili KÄY ERI KÄK1. Tuomari oli Soile Bister.

In Kiuruvesi group show Lili WORK EXL1. Judge was Soile Bister.

21.04.2013

Seinäjoen WT-kokeet jatkuivat Matti Tenhusen tuomaroitavana, ja tänään sekä Lili että Ansa olivat kisaamassa. Koe suoritettiin siten, että ensin vuorossa oli VOI-, sitten AVO- ja viimeiseksi ALO-luokka. Alokasluokan ensimmäinen rasti oli ykkösmarkkeeraus metsän reunustamaan pellon nurkkaan, ja koiran palauttaessa tätä samaan paikkaan heitettiin uusi dami, joka haettiin sitten ohjauksena pois. Helpon kuuloinen tehtävä, mutta tehtävään toi haastetta se, että heittäjä oli piilossa metsässä. Lisäksi metsä varjosti putoamispaikkaa ja vihreä dami näkyi huonosti. Kuten edellisenäkin päivänä kakkosrasti suoritettiin heti perään. Ohjausdamin palautuksen jälkeen koiraa ei kytketty, vaan jatkettiin arvioitavalla seuraamisella ja lähialuehaulla. Pellon keskellä oli leveä oja, johon oli piilotettu 5 damia, joista piti noutaa kaksi. Hakualue oli noin 20 metriä pitkä ja koiran tehdessä hakua sekä tuomari että ohjaaja liikkuivat koiran mukana. Koira lähetettiin hakuun noin 5 metrin päästä ojasta, ja oja oli niin syvä ettei koiran työskentelyä ojassa nähnyt juuri lainkaan. Lili oli alokasluokan ensimmäinen koira, ja suoritti ykkösrastin tehtävät helposti ja suoraviivaisesti. Kakkosrastilla koira hieman ihmetteli tehtävää, mutta kun sai hajun dameista, löysi molemmat nopeasti. Valitettavasti pudotti toisen dameista. Ansa markkeerasi heitot huonosti ja kaartoi liikaa vasemmalle. Koira sai kuitenkin hajun damista ja löysi sen helposti. Ohjaustehtävä sujui samaa reittiä kuin markkeerauskin. Ansalle lähialuehaku oli tuttua ja koira alkoi tekemään hakua heti ja löysi molemmat damit nopeasti, mutta pudotti toisen, koska koiran suu oli heinää täynnä. Ohjaajalle tuli palautetta pillin käytöstä: tuomarin mielestä koira stressaantui liiasta lähialuehakupillityksestä; se oli turhaa koska koira teki alueella jo töitä.

ALO-luokan parhaat: Pasi Niemi & Middle River's Gun Alejandro 'Max' ja Katja & Ansa Kuva: Helka Marttala

Kolmas rasti oli 'draivi', ja se tehtiin ryhmätyönä, koirakot 1-3 yhdessä ja koirakot 4, 5 ja nolla-koira. Koirakot asettuivat riviin pellolle noin 15 metrin päästä metsän reunasta. Draivi oli metsässä, jonka jälkeen jokaisen koiran tuli vuorotellen noutaa metsästä yksi dami. Koirat olivat kytkettyinä koko suorituksen ajan, paitsi omalla noutovuorollaan, ja olivat arvostelun alla koko ajan. Lili ei valitettavasti kestänyt toimitsijoiden mekkalaa, vaan poistettiin rivistä ja tästä rastista siis nolla. Ansa kuunteli ja seurasi draivin tarkkaavaisesti ja hiljaa, ja omalla noutovuorollaan toi damin moitteetta. Viimeinen rasti oli pitkä ykkösmarkkeeraus. Lähetyspaikka oli sama kuin äsken, niin että markkeeraus tuli pellolle ja draivi jäi koiran selän taakse. Matkalla koiran tuli ylittää sama leveä oja, mikä oli ollut lähialuehaussa (hakualue oli kuitenkin kauempana). Liliä ei draivi jäänyt painamaan mieltä, vaan suoritti markkeerauksen nopeasti; tosin pyörähti metsän puolella välillä. Ansa haki markkeeraukselle hieman tukea heittäjästä, mutta löysi damin helposti.

Sitten oli lounastauko ja jännitettiin finaaliin pääsijöitä. Ja Ansa pääsi finaaliin! Finaalitehtävänä oli yksinkertainen kakkosmarkkeeraus pellolle. Ansa teki tehtävän helposti, vaikka meinasi palauttaessa alkaa haistelemaan pellon tuoksuja. Kokeen lopulliset pisteet Lilille18+10+0+10=38 ALO0 ja Ansalle hienosti ALO1 sijoitus 2. pistein 14+13+16+17+F15=75. Kuvia kokeesta löytyy Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen Facebook-sivuilta.

Working Test in Seinäjoki continued with judge Matti Tehnunen. Lili did not get result from novice class, but Ansa got 1st prize in novice class, and was the second in her class.

20.04.2013

Koekausi pyörähti käytiin tänään Seinäjoen WT-kokeella. Koiristamme vain Ansa oli ilmoitettu mukaan. Tuomari oli Matti Tenhunen. Kokeen ensimmäinen rasti oli ykkösmarkkeeraus hakkuuaukealle, matka noin 40 metriä. Lähetyspaikka oli pellolla, ja pellon reunassa koiran piti ylittää isohko oja, joka oli täynnä vettä ja lunta. Tämän jälkeen koiraa ei kytketty, vaan seuraava rasti jatkui seuraamisella vinottain pellolle tulosuuntaan. Pysähdys, ja katsottiin motivointilaukaus lähialuehakuun. Hakualue ja markkeerausalue olivat siis vierekkäin, ja heti ojan takana kasvoi tiheä kuusikko jonka takana koiran työskentelyä ei nähnyt ollenkaan. Hausta piti noutaa kaksi damia. Ansa suoritti ensimmäisen tehtävän melko suoraviivaisesti. Vähän joutui etsimään damia, mutta löysi sen oma-aloitteisesti. Seuraaminen sujui lätäköitä väistellen ja aluehausta tuli ensimmäinen dami nopeasti. Toisen lähetyksen jälkeen Ansa harhaantui markkeerausalueelle, josta se piti kutsua pois ja lähettää uudestaan. Uusintalähetyksen jälkeen toinenkin dami löytyi helposti.

Kolmas ja neljäs rasti suoritettiin myös peräkkäin. Kolmas rasti oli ohjaustehtävä ojalinjan suuntaan, matka oli noin 25 metriä. Sitten koira kytkettiin ja siirryttiin viimeiseen rastiin, joka oli kakkosmarkkeeraus. Viimeisen rastin lähetyspaikka oli leveähkön ojan vieressä, ensimmäinen markkeeraus tuli samalle pellolle koirakon oikealle puolelle. Pellolla kasvoi lyhyttä heinää. Jälkimmäinen markkeeraus tuli ojan toiselle puolelle pellolle, jossa kasvoi hieman pidempää heinää ja pajuja. Kolmosrastilla Ansa sekaantui ohjausrastin motivointilaukauksesta. Koira odotti markkeerausta, ja linjalle lähetyksen jälkeen jäi haistelemaan ilmeisesti ruutijälkiä ojan pientareelta. Toisella lähetyksellä Ansa pomppasi ojan toiselle puolelle ja ohjausyritysten jälkeen tuomari kysyi otetaanko koiralle onnistunut suoritus. Näin tehtiin; koira luokse ja tuomari kävi näyttämässä missä dami oli. Ansa nouti damin moitteetta. Kakkosmarkkeeraus onnistui lähes täydellisesti. Ansan pisteet tämän päivän suorituksista 14+10+0+18=42, tulos siis ALO0. Kuvia kokeesta löytyy Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen Facebook-sivuilta.

Lili kävi Kuortaneen ryhmänäyttelyssä ja sai tulokseksi KÄY EH KÄK2. Tuomari oli Reia Leikola-Walden. 

At Working Test in Seinäjoki Ansa did not get result from novice class. Judge was Matti Tenhunen. Lili was at Kuortane group show, and got WORK VG2. Judge was Reia Leikola-Walden.

14.04.2013

Vaasan KV-näyttelyssä Lili KÄY ERI KÄK1 ja Ansa VAL ERI VAK2 SA. Tuomari oli ruotsalainen Lena Hägglund. Jari vietti viikonlopun Hauholla Koetoimitsija 2 -kurssilla.

In Vaasa International Dog Show Lili WORK EXL1 and Ansa CH EXL2 QC. Judge was Lena Hägglund from Sweden. 

07.04.2013

Tänään Lili ja Ansa osallistuivat Lapualla epäviralliseen Pohjanmaa Cup joukkue WT -kilpailuun. Kilpailu oli tarkoitettu vain Lakeuden Noutajien ja Merenkurkun Noutajien jäsenille, ja nimensä mukaisesti kilpailussa ratkottiin kumpi joukkue on Pohjanmaan WT-mestari. Kisassa on kaksi osakilpailua, joista jälkimmäinen järjestetään Vaasan seudulla loppusyksystä. Osallistujien määrää ei oltu rajoitettu, ja joukkueen yhteispisteisiin laskettiin vain kaikkien luokkien parhaiden koirien pisteet. Kokeessa oli virallisen WT-kokeen säännöt. Tuomareina olivat Barbro Fagerholm ja Timo Koskiahde.

Ensimmäisen ja toisen rastin tuomaroi Barbro. Ensimmäisen rastin tehtävinä oli kaksi ykkösmarkkeerausta, jotka tulivat vastakkaisiin suuntiin pellon eri reunalle. Ensimmäinen heitto tuli pellon puolelle ja toinen metsään. Toinen rasti oli lähialuehaku. Keskellä peltoa olevaan kivikasaan oli piiloitettu viisi damia, joista alokasluokan koirien piti löytää kaksi. Damit oli piiloitettu heinien alle. Lähetysmatka oli lyhyt, ehkä vain alle 20m. Koska lunta oli vielä paljon, pellolle oli ajettu traktorilla hyviä uria koirien juostavaksi. Rastit kolme ja neljä tuomaroi Timo. Rastit järjestettiin hakkuuaukossa, jossa oli paljon risukasoja ja havuja maassa. Ensimmäinen tehtävä oli lyhyt seuruutus, jonka jälkeen ykkösmarkkeeraus yhteen risukasoista; matkaa oli ehkä 20 metriä. Tämän jälkeen toinen seuruutuspätkä, jonka jälkeen ohjaus. Dami oli piilossa koivun takana. Matkalla koiran piti ylittää risukasoja. Ohjausmatka oli noin 30m.

Lilin starttinumero oli 7. Lili kävi odotusajat ylikierroksilla, mutta suoritti tehtävät hyvin. Barbron rasteilla oli pientä haparointia, mutta Timon rastit sujuivat erinomaisesti. Ansan numero oli 15. Barbron rastit menivät mallikkaasti, lukuunottamatta yhtä tyhjänä paluuta lähialuehausta. Timon rasteilla markkeeraus meni nappiin, mutta valitettavasti ohjaustehtävästä jäi dami saamatta. Ansa meni linjan hyvin, mutta juuri ennen damia koira ohjautui vasemmalle, ja hajut veivät koiran mennessään. Lili sai kokeesta hienosti ALO2 (13+10+19+19=61) ja Ansalle siis ALO0 (17+10+19+0=46). Kuvia kokeesta: http://www.lakeudennoutajat.fi/toiminta/kuvagalleria/
23.03.2013

Tänään olimme NOU/NOME -koulutuspäivillä, tällä kertaa Vimpelissä. Treenasimme pellolla, missä oli jonkin verran kelkanuria. Koska omille koirille lumihangessa polsaaminen on tylsää, koirat tekivät vain muutaman linjan. Ne menivätkin mallikkasti. 

Training day at Vimpeli.
19.03.2013

Ansa palkittiin tänään Keski-Suomen Noutajakoirayhdistyksen kokouksessa Vuoden Aktiivipari -kiertopalkinnolla! Kiertopalkinto pisteisiin laskettiin kaikki viime vuoden aikana tehdyt näyttely- ja koekäynnit.

Ansa won the Active Couple challenge cup, i.e. having most show visits and trial runs last year! The prize was given by Keski-Suomen Noutajakoirayhdistys.
17.03.2013

Näyttelypäivä pitkästä aikaa! Tänään olimme Halsuan ryhmänäyttelyssä, ja tuomisina ihan mukavat tulokset: Lili KÄY ERI KÄK1, Ansa VAL ERI VAK2 SA ja Ronja VAL ERI VAK1 SA PN1 ROP. Tuomarina kaikille oli Markku Kipinä. Ryhmässä ei Ronjalle sijoitusta hienosta esiintymisestä huolimatta; ryhmätuomari oli Pekka Teini.

At group show in Halsua. Lili WORK EXL1, Ansa CH EXL2 QC and Ronja CH EXL1 QC BB1 BOB. Judge was Markku Kipinä for all our dogs. 


          14.03.2013

          Hei hei viikaripoika!

          Bye bye my boy, it was time to leave!
11.03.2013

Viikonloppu kului, missäpä muuallakaan kuin Seinäjoella. Lakeuden Noutajakoirayhdistys oli järjestänyt jäsenilleen koulutusviikonlopun kilpaileville koirakoille, ja kouluttajaksi olivat saapuneet Tuula Halonen ja Kari Silvennoinen. Tuula ohjasi NUO/ALO -ryhmää ja Kari AVO/VOI-ryhmää. Ansa osallistui treeneihin molempina päivinä, Jari ohjasi Liliä lauantaina ja Ronjaa sunnuntaina. Treenipellolle oli ajettu uria pitkittäin ja poikittain latukoneella. Lauantaina lähtötaso tarkistettiin perusnoudoilla ja sitten pellolla tehtiin erilaisia linja- ja markkeerausharjoituksia. Omille koirille suoraviivaisten noutojen tekeminen oli vaikeaa, kun ne mielummin hakeutuivat valmiille urille kuin menivät umpihankea pitkin. Sunnuntaina vuorossa oli walk-up. Aluksi vietiin läjä dameja ja palloja kahteen muistipaikkaan, joita oli käytetty jo lauantaina. Walk-upissa oli neljä koirakkoa rivissä ja tehtävät suoritettiin pareittain niin, että kaikki katsoivat markkeerauksen, ja pareista ensin toinen koira haki muistipaikasta damin/pallon, ja sitten toinen koira sai hakea markkeerauksen. Markkeerausheittäjiä oli kaksi, joten teimme sekä ykkös- että kakkosmarkkeerauksia. Walk-upin jälkeen tehtiin vielä linja-kakkosia ja lähialuehakua. Sunnuntai-iltapäivällä ehdittiin vähän katsomaan myös VOI-ryhmän treeniä.

Viikonloppu ei tuonut mullistavia oppeja, mutta jälleen kerran oli mukavaa treenata hyvässä seurassa ja iltapäivän aurinko antoi mukavasti rusketusta. Omille koirille puolittain kestävä hanki ja urat toivat takapakkia suorille linjoille; näitä korjataan sitten keväämmällä paljailla pelloilla.

Last weekend was spent in Seinäjoki at training weekend. Trainers were Tuula Halonen and Kari Silvennoinen.

24.02.2013

Tämä päivä kului Seinäjoella Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen järjestämässä NOU/NOME -koulutuspäivässä. Aamupäivällä olimme avustamassa nuorten koirien treeniryhmiä ja iltapäivällä oli omien koirien treenivuoro. Aamupäivällä oli oikein mukava seurata mitä vuoden ikäiset noutajan alut osaavat ja mitä niiden pitäisi jo osata. Iltapäivätreenien aiheena oli markkeeraukset ja häiriölinjat. 

Training day at Seinäjoki.
23.02.2013

WT-kurssi huipentui tänään mölli-kokeeseen. Päivän aluksi arvottiin starttinumerot, Ansa sai numeron neljä. Alkupään koirat (1-3) aloittivat kokeen Johannan rasteilta ja loput koirat suuntasivat Miian rasteille. Miian ensimmäinen rasti oli ykkösmarkkeeraus ja sitten linja ojatörmän päälle; matkat alokasluokan matkoja. Tehtävät suoritettiin niinkuin kokeessakin; koira kytkettiin irti, laukaus, heitto ja numeron kuultua sai vasta lähettää noutoon. Markkeerauksen jälkeen käännyttiin, kuunneltiin laukaus ja lähettää sai vasta luvalla. Ansa suoritti molemmat tehtävät erittäin hyvin. Sitten siirryttiin hieman, ja seuraava rasti oli liikkuva lähialuehaku ojan penkalla. Penkkaan oli piilotettu neljä damia, ja koiralla oli 2 minuuttia aikaa löytää damit. Ansa pysyi hyvin alueella, mutta ei löytänyt kuin kaksi damia. 

Johannan ensimmäinen tehtävä oli kakkosmarkkeeraus, jonka Ansa suoritti erittäin suoraviivaisesti ja nopeasti. Seuraava tehtävä koostui lyhyestä seuraamisesta, jonka jälkeen kuunneltiin laukaus ja sitten tuomarin luvalla linjalle lähetys. Rasti oli rakennettu niin että linjaa mennessään koira joutui ohittamaan toisen markkeerauspaikan ja risteämään markkeerauksen meno- ja paluupolun. Linja oli melko pitkä, ehkä noin 40m ja lisäksi oli vielä ojan ylitys. Dami oli kuitenkin samassa paikassa mihin toinen markkeerausheitoista oli heitetty. Ansan seuraaminen oli hyvää ja koira seurasi ampumisen tarkkaavaisesti. Ansa lähti linjalle hyvin, ja vaikka ehdin vahvistamaan käskyä, markkeerauspaikka veti koiraa puoleensa ja se piti käydä tarkistamassa. Ansa kuitenkin kuunteli pilliä ja sain sen kääntymään oikeaan suuntaan, ja dami tuli lopulta helposti talteen.

Lopuksi oli vielä finaalitehtävä joka tehtiin taas kolmen ryhmissä. Koirat olivat kytkemättä rivissä ja vuorotellen jokainen haki ykkösmarkkeerauksen. Tehtävään kuului tietysti laukaus ja lähettämään pääsi vasta oman numeron kuultuaan. Koska Ansan numero oli 4, se sai suorittaa tehtävän ensimmäisenä. Ansa suoritti tehtävän hienosti; oma dami haettiin moitteetta, ja pysyi paikallaan toisen koirien lähtiessä noutoon. 

Erittäin hyvä päätös erittäin hyvälle kurssille ja tästä onkin mukava alkaa selaamaan kevään WT-koekalenteria!

On WT-training we had own WT-test. 

16.02.2013

Tämä päivä kului rennosti Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen järjestämillä Talvipäivillä. Tuttuun tapaan koirakot kisasivat leikkimielisessä kilpailuissa. Lajeina perinteisen juoksukilpailun lisäksi oli damien tarkkuusheitto sankoihin, makkaran tarkkuusheitto koiran suuhun ja sitten rasti, jossa koiran piti noutaa dami mölkkypalikoiden välistä niin, että samalla kaatoi mahdollisimman monta palikkaa. Koirakko sai sitten pisteitä sen mukaan, mitkä pistepalikat kaatuivat.Talvipäivien jälkeen oli kevätkokous ja kokouksen jälkeen kerrottiin Vuoden 2012 kiertopalkintojen voittajat. Ronja oli hienosti Vuoden Näyttelykoirakisan toinen. Ansa palkittiin valioitumisensa johdosta.

Today we were at Talvipäivät arranged by Lakeuden Noutajakoirayhdistys.

09.02.2013

WT-kurssilla tänään ryhmäharjoituksia.

On WT-training...

02.02.2013

WT-kurssi jatkui... Markkeerausten ja linjojen lisäksi lähialuehakua. Tällä kertaa mukana oli kuusi koirakkoa ja kolmen ryhmissä oli hyvä treenata, odotusaikaa oli sopivasti. Paras harjoitus tähän mennessä oli markkeeraustehtävä, jossa kolme koirakkoa oli pellolla kolmion muodossa välimatkojen ollessa noin 20-40m. Koirilta remmit irti, ja jokainen heitti vuorollaan seuraavalle koiralle markkeerauksen omasta kulmastaan; sitten paikkoja vaihdettiin seuruuttamalla ilman remmiä. Oman mausteensa tehtävään toi ojien ja erilaisten maastorajojen ylitykset, sekä se että noutovuorossa oleva koira sujahti läheltä oman koiran ohi. 

WT-training continues...
31.01.2013

Ansan silmät peilattiin tänään terveiksi.

Ansa's eyes were examined as healthy today. 
26.01.2013

Ansan kanssa WT-kurssilla Seinäjoella. Olipa taas mukavaa ja treenivihkoon tuli taas monta hyvää vinkkiä!

On WT-training with Ansa. Very nice day again.
23.01.2013

Ja sitten ikävämpiä uutisia... Monni kävi tänään eläinlääkärissä munuaiskontrollissa. Ennakkoon arveltiin veriarvojen parantuneen, koska Monni on ollut selkeästi paremman oloinen; ruokahalu on ollut parempi (vaikkei vieläkään syö riittävästi), juominen on ollut hieman hillitympää, eikä se ole oksennellut viikkoihin. Verikokeiden tulokset kertoivat kuitenkin armottomasti, ettei lääkitys ja ruokavalio ole kohentaneet kissan oloa. Päinvastoin veriarvot olivat menneet vielä huonompaan suuntaan. Lisäksi Monnin paino oli enää 3,4 kg. Eläinlääkäri arveli munuaisissa olevan nyt jotain ärhäkämpää, mikä ei selviäisi ilman koepalan ottamista. Monnihan on vasta 7-vuotias, joten mitään iän tuomaa tämä sairaus ei ole. Lääkitystä ei kannata enää jatkaa, mutta sen sijaan jatkamme 'munuaisystävällisen' ruuan antamista. Katsotaan päivä kerrallaan mihin suuntaan Monnin kunto menee.

And then sad news... Monni was today in vet in renal control. Unfortunately medication and diet haven't help, instead blood tests showed that things have gone even worst. Now we are going day by day and check how Monni is doing.

20.01.2013

Vuoden 2013 treenikausi pyörähti käyntiin tehokkaasti; osallistuttiin molempina päivinä Seinäjoella Lakeuden Noutajakoirayhdistyksen järjestämiin noutotreeneihin. Lauantaina oli WT-kurssi, johon Ansa osallistui Lilin harjoitellessa takavasemmalla passiviteettia. WT-kurssille oli otettu mukaan vain kahdeksan koirakkoa joten päivä oli erittäin tehokas. Kouluttajina olivat Johanna Koskiahde ja Miia Nyrhilä. Porukka jaettiin kahtia, toinen ryhmä harjoitteli malttia ja hallittavuutta, kun toinen puolikas teki noutoja. Sitten paikkoja vaihdettiin. Sunnuntaina nome-treenit jatkuivat samoissa maastoissa. Ansa osallistui treeneihin Lilin ja Ronjan ollessa passissa. Porukka jaettiin kahtia tason mukaan (ALO/AVO ja AVO/VOI) ja Ansan ryhmä vielä kahtia, jotta odotusaika ei kasvaisi mahdottomiin. Ansa jaksoi olla rivissä molempina päivinä erittäin hyvin. Lisäksi Ansaa ei ryhmä juurikaan häirinnyt, vaan se teki hommat niinkuin osaa, ehkäpä jopa ylitti osaamisensa! Erittäin mukava aloitus tälle vuodelle! Meillä on lunta jo melkein puoli metriä, joten kovin haastavia treenejä on mahdotonta rakentaa. WT-kurssi jatkuu vielä neljänä lauantaina.

Training season started effectively; we spent both days in Seinäjoki in training arranged by Lakeuden Noutajakoirayhdistys. Ansa participated for training in both days, while Lili and Ronja were trained as being passive.
08.01.2013

Kävimme tänään Seinäjoella tutkituttamassa Ansan ja Lilin polvet ja kuvaamassa selät. Polvet olivat molemmilla edelleen 0/0, eikä selkärangassa näkynyt luustomuutoksia. Hieno juttu! Koska emme tarvitse Kennelliitolta virallista lausuntoa, kuvaus tehtiin epävirallisesti ilman rauhoitusta.

Ansa's and Lili's knees were still 0/0 and also backs were examined as healthy.